donderdag 28 juli 2011

Textiel Triënnale Doornik

Gisteren ben ik naar de Textiel Triënnale in Doornik geweest. Dit evenement wordt al voor de 7de keer georganiseerd in deze historische stad, prachtige gebouwen en musea op 10 verschillende plekken. Ik heb al 2 vorige edities bezocht maar de textielkunstenaars van over de hele wereld hebben me weer verrast. En net zoals bij het project I, Culture is er een hele sterke binding tussen kunst en ambacht. Weven, naaien, breien, haken en borduren met oude en nieuwe technieken en materialen. Een verwevenheid van oud en nieuw die voor mij heel prettig aanvoelt.

In de Lakenhal waar ik begonnen ben, was werk te zien van Takehiko Sanada, Japans met zeer bijzonder werk, kledingstukken met bijzondere motieven die ophingen en figuren, gemaakt van op een dakterras verbouwde katoen, die geverfd is met aarde uit Tokio. Een zeer bijzonder concept.


Hier een overzicht van werken die in de Lakenhal, het Tapijtmuseum en het Museum voor Schone Kunsten te zien waren.


Waar ik heel erg van onder de indruk was is het werk van de Finse Silja Puranen in het Museum voor Schone Kunsten. Oude patchwork- en geweven dekens, oude tapijten waarop foto's getransfereerd zijn. Een zeer bijzondere sfeer wordt daardoor opgeroepen.

Ik heb heel erg genoten en inspiratie opgedaan.
Als je de gelegenheid hebt om Doornik te bezoeken zeker een aanrader.

1 opmerking: